Roda JC Kerkrade heeft vanmiddag in Alkmaar met 2-2 gelijk gespeeld tegen AZ. Vooral in de tweede helft liet de ploeg uit Kerkrade verzorgd voetbal zien en creëerde het voldoende mogelijkheden. De doelpunten aan Kerkraadse zijde kwamen op naam van Jorn Vancamp en Tsiy Ndenge.

Roda JC deelde na twee minuten het eerste speldenprikje uit. Dani Schahin probeerde AZ-goalie Bizot te verschalken, maar zijn inzet was aan de zachte kant. AZ’s eerste mogelijkheid was direct een hele grote; Idrissi poeierde de bal hoog over het doel van Hidde Jurjus. Thomas Ouwejan verscheen drie minuten later vrij voor Jurjus, maar zijn inzet ging voorlangs. Na dertien minuten spelen wist de thuisploeg met een flinke portie fortuin op voorsprong te komen. Debutant Patrick Banggaard (overgekomen van SV Darmstadt) tikte een lage voorzet achter zijn eigen doelman Jurjus: 1-0 voor AZ. Wout Weghorst was 4 minuten later dichtbij het tweede Alkmaarse doelpunt maar zag zijn inzet via de paal naast het Kerkraads doel verdwijnen. Roda JC liet zich niet van de wijs brengen door het spel van de thuisploeg en bleef de aanval zoeken. Dani Schahin won een kopduel en verlengde de bal op Jorn Vancamp. De jonge Belg passeerde verdediger Wuytens en schoot de bal snoeihard in de linkerbovenhoek: 1-1. Twee minuten later had AZ alweer op voorsprong kunnen staan, was het niet dat Weghorst van dichtbij naast mikte.

Na een half uur spelen moest Dani Schahin het veld noodgedwongen verlaten met een blessure en werd vervangen door Maecky Ngombo. Nadat Roda JC al een aantal keren door het oog van de naald was gekropen, wist de thuisploeg dan toch na 37 minuten opnieuw op voorsprong te komen. Jurjus wist nog redding te brengen op een inzet van dichtbij, maar de rebound werd door Midtsjo in de rechterbovenhoek gepoeierd: 2-1 voor AZ.

Na rust was het spel voor AZ, maar Roda JC kreeg als eerste een goede mogelijkheid. Donis Avdijaj begon op dertig meter van de goal aan een solo,
kwam tot het zestienmetergebied maar zag zijn inzet over de goal van Bizot verdwijnen. Enkele minuten later was El Makrini, in het veld gekomen voor Jorn Vancamp, gevaarlijk met een kopbal. Ook Donis Avdijaj dook op voor AZ-goalie Bizot, maar er was geen medespeler welke zijn voorzet kon binnenlopen. Maecky Fred Ngombo was in de 63e minuut gevaarlijk; zijn inzet ging voorlangs. Roda JC werd steeds dreigender naarmate het duel vorderde. In de 68e minuut schoot Rosheuvel naast, waar afleggen een betere optie leek. Niet veel later was Gustafson dreigend met een volley. In de 71e minuut kreeg Roda JC loon naar werken. Een vrije trap vanaf de zijkant belandde voor de voeten van Ndenge, welke de bal via de binnenkant van de paal achter doelman Bizot verdween: 2-2. Maecky Ngombo was in de 77e minuut dichtbij de voorsprong voor Roda JC. Het sprintduel werd gewonnen, maar zijn inzet ging aan de verkeerde kant van de paal langs het doel van Bizot. Niet veel later was Adil Auassar dichtbij een doelpunt; zijn inzet werd gekeerd door Bizot.

Roda JC voelde dat er wellicht een winstpartij in het vat zat in Alkmaar. Mikhail Rosheuvel dribbelde tot aan het zestien-metergebied, schoot, maar zag zijn inzet voorlangs verdwijnen. Aan de andere kant kwam Roda JC goed weg toen Overheem de bal oog-in-oog met doelman Jurjus over stifte. Diep in de blessuretijd was AZ nog éénmaal gevaarlijk, maar gelukkig voor Roda JC viel deze bal niet binnen. Roda JC pakt een méér dan verdiend punt en kan met vertrouwen toewerken naar het duel van woensdagavond tegen Ajax.

Doelpunt[en]
[14] Patrick Banggaard 1-0 [e.g.]
[22] Jorn Vancamp 1-1
[36] Fredrik Midtsjø 2-1
[71] Tsiy Ndenge 2-2

Rode kaart:
[ ]

Gele kaart:
[73] Maecky Fred Ngombo

Roda JC Kerkrade:
Trainer: Robert Molenaar
Opstelling :
1. Hidde Jurjus, 2. Henk Dijkhuizen, 3. Patrick Banggaard, 6. Mohamed el Makrini, 7. Mikhail Rosheuvel, 8. Adil Auassar, 9. Dani Schahin, 10. Simon Gustafson, 17. Jannes Vansteenkiste, 18. Jorn Vancamp, 27. Donis Avdijaj.
Bank:
16. Filip Kurto, 4. Chris Kum, 5. Ard van Peppen, 11. Gyliano van Velzen, 13. Tsiy Ndenge, 14. Mario Engels, 20. Daryl Werker, 23. Nathan Rutjes, 25. Livio Milts, 26. Jeremy Munkana, 28. Maecky Ngombo, 30. Raf Mertens.
Wissels:
[32] Maecky Fred Ngombo voor Dani Schahin
[57] Mohamed el Makrini voor Jorn Vancamp
[70] Livio Milts voor Donis AVdijaj

AZ:
Trainer: John van den Brom
Opstelling:
1. Marco Bizot, 2. Jonas Svensson, 5. Thomas Ouwejan, 6. Fredrik Midtsjø, 7. Alireza Jahanbakhsh, 9. Wout Weghorst, 12. Pantelis Hatzidiakos, 14. Teun Koopmeiners, 15. Guus Til, 20. Mats Seuntjens, 30. Stijn Wuytens.
Bank:
4. Ron Vlaar, 8. Joris van Overeem, 16. Gino Couthini, 22. Oussama Idrissi, 23. Ricardo van Rhijn, 26. Owen Wijndal, 27. Ondrej Mihálik, 38. Ferdy Druijf, 49. Mees Hoedemakers.
Wissels:
[74] Ondrej Mihàlik voor Mats Seuntjens
[76] Ricardo van Rhijn voor Jonas Svensson
[81] Joris van Overeem voor Teun Koopmeiners

Scheidsrechter: Kevin Blom
Assistent scheidsrechter: Frank Jansen
Assistent scheidsrechter: Freek Vandeursen
Vierde official:: Martin Pérez

Toeschouwers: 15007