Roda JC Kerkrade is vandaag met een nederlaag begonnen aan het nieuwe Eredivisieseizoen 2017 – 2018. In het MAC3PARK was PEC Zwolle met 4-2 te sterk.
Hoofdtrainer Molenaar, welke vanmiddag zijn debuut maakte in de Eredivisie, had een basisplek ingeruimd voor de nieuwkomers Hidde Jurjus, Jorn Vancamp en Simon Gustafson.
De openingsfase van deze wedstrijd was aantrekkelijk. Zowel de thuisploeg als de uitploeg speelden vol op de aanval, waardoor er in de eerste minuten al een aantal mogelijkheden ontstonden voor de beide goals. Saymak kreeg de eerste mogelijkheid, maar schoot ruim over de goal van Jurjus. Enkele minuten later had Vancamp Roda JC op 0-1 moeten zetten; zijn inzet werd echter knap gepareerd door doelman Boer. Na 12 minuten spelen was het alarmfase 1 voor de goal van Jurjus. Respectievelijk Saymak en Parzyszek kregen de bal niet tegen het net. Vijf minuten later liet Jurjus zien klasse zien met een knappe redding op een inzet van Namli. Na 22 minuten spelen liet Gustafson zien over een uitstekende techniek te beschikken. Met kort dribbelwerk stuurde hij twee PEC Zwolle-verdedigers het bos in en rondde keurig beheerst af: 0-1 voor Roda JC!Jorn Vancamp kreeg na 30 minuten spelen opnieuw een grote mogelijkheid om zijn eerste doelpunt in de Eredivisie op het bord te zetten. Gustafson speelde de spits aan in kansrijke positie, omspeelde de doelman, maar tikte de bal helaas net te ver voor zich uit waardoor de kans verkeken was. Uit de tegenaanval scoorde Bram van Polen bíjna de gelijkmaker voor de thuisploeg. Uit de tegenaanval werd Ard van Peppen in stelling gebracht door Mitchel Paulissen; de kopbal van de nieuwe aanvoerder belandde recht in de handen van doelman Boer.
Richting het einde van de eerste helft werd de druk van de thuisploeg groter en dat resulteerde in de blessuretijd in de gelijkmaker. Dirk Marcellis kopte een hoekschop tegen de touwen: 1-1. Tijdens de rust bleef de geblesseerd geraakte Chris Kum in de kleedkamer achter. De verdediger werd vervangen door Adil Auassar.

Na de theepauze kwam PEC Zwolle fel uit de kleedkamer. Nadat de thuisploeg al een aantal keren dreigend in het zestienmetergebied van Roda JC was gekomen, kwam het in de 53e minuut op voorsprong. Een voorzet van Van Polen werd door Adil Auassar in het eigen doel gewerkt: 2-1 voor PEC Zwolle. Roda JC was het helemaal kwijt na dit doelpunt; twee minuten later was Ryan Thomas dichtbij de 3-1. Ook Mokhtar mocht aanleggen, maar Jurjus bokste de inzet terug het veld in. Nadat Rosheuvel in de 62e minuut naar de grond werd getrokken in het strafschopgebied, gaf scheidsrechter Nijhuis een penalty aan Roda JC. Simon Gustafson bleef vanaf 11 meter kalm en scoorde zijn tweede van de middag: 2-2.

Lang mocht Roda JC niet genieten van de gelijkmaker; in de 66e minuut scoorde PEC Zwolle haar derde doelpunt van de middag. Mustafa Saymak lobte de bal kundig over de uitgekomen Jurjus; 3-2 voor de thuisploeg. De hongerige thuisploeg was na de derde treffer gretig op zoek naar een ruimere voorsprong. Namli en Mohktar probeerden Jurjus (zonder succes) te verschalken. Na 74 minuten spelen kwam PEC Zwolle dan toch op een ruimere voorsprong. Een afstandsschot van Bram van Polen viel achter Jurjus in het netje; 4-2 voor de thuisploeg. In de laatste fase van dit duel bloedde de wedstrijd dood. PEC Zwolle was tevreden, Roda JC probeerde het wel maar kwam niet verder dan twee kleine mogelijkheden voor Van Peppen en de ingevallen Tsiy Ndenge.

Aanstaande vrijdag (18 augustus) speelt Roda JC haar eerste thuiswedstrijd van dit seizoen. In het Parkstad Limburg Stadion komt Vitesse op bezoek.

Doelpunten:
[22] Simon Gustafson 0-1
[45+1] Dirk Marcellis 1-1
[53] Adil Auassar e.d. 2-1
[62] Simon Gustafson [pen] 2-2
[66] Mustafa Saymak 3-2
[74] Bram van Polen 4-2

Rode kaart:
geen
Gele kaart:
[80] Simon Gustafson

Roda JC Kerkrade:
Trainer: Robert Molenaar
Opstelling :
1. Hidde Jurjus, 3. Freddy Ananou, 4. Chris Kum, 5. Ard van Peppen, 6. Mohamed el Makrini, 7. Mikhail Rosheuvel, 10. Simon Gustafson, 15. Ognjen Gnatic, 18. Jorn Vancamp, 19. Mitchel Paulissen, 20. Daryl Werker.
Bank:
16. Filip Kurto, 2. Henk Dijkhuizen, 8. Adil Auassar, 9. Dani Schahin, 11. Gyliano van Velzen, 13. Tsiy Ndenge, 14. Mario Engels, 21. Célestin Djim, 23. Nathan Rutjes, 30 Boyd Derksen.
Wissels:
[46] Adil Auassar voor Chris Kum
[63] Gyliano van Velzen voor Mitchel Paulissen
[70] Tsiy Ndenge voor Daryl Werker

PEC Zwolle:
Trainer: John van ‘t Schip
Opstelling:
1. Diederik Boer, 2. Bram van Polen, 4. Dirk Marcellis, 6. Mustafa Saymak, 7. Youness Mokhtar, 9. Piotr Parzyszek, 13. Philippe Sandler, 20. Kingsley Ehizibue, 21. Younes Namil, 23. Erik Bakker, 30. Ryan Thomas,
Bank:
16. Mickey van der Hart, 10. Stef Nijland, 14. Erik Israelsson, 27. Tijjani Reijnders, 28. Rogier Benschop, 29. Sander van Looy, 34. Bas van Wijnen, 40. Mike Hauptmeijer, 45. Mark Bruintjes.
Wissels:
[76] Stef Nijland voor Piotr Parzyszek
[90+1] Erik Israelsson voor Mustafa Saymak
[90+1] Tijjani Reijnders voor Erik Bakker

Scheidsrechter: Bas Nijhuis
Assistent scheidsrechter: Cristian Dobre
Assistent scheidsrechter: Johan Hubers
Vierde official:: Richard Martens

Toeschouwers: 13.000