Roda JC Kerkrade wint zaterdagavond in het Parkstad Limburg Stadion met 1-0 van De Graafschap. Vlak voor rust scoort Tom van Hyfte de 1-0.

 


In de strijd om handhaving in de Eredivisie trof Roda JC Kerkrade zaterdagavond in De Graafschap een directe concurrent. In de derde minuut verovert Anco Jansen op het middenveld de bal en rukt op naar de Doetinchemse zestien meter. Op het laatste moment wordt de vrijstaande Edwin Gysai aangespeeld die zijn poging tot scoren voorbij ziet gaan na het fluiten voor buitenspel. Even later stuurt Hicham Faik wederom Gyasi de diepte in die zijn schot oog in oog met keeper Jurjus gestopt ziet worden. Erik Quekel heeft alle vrijheid om een voorzet binnen te werken maar Henk Dijkhuizen voorkomt met een sliding een vroege achterstand. Farshad Noor verzilvert een verre uittrap van Benjamin van Leer en geeft Jansen de ruimte om vanaf de rechterflank voor te zetten op mee opgekomen Edwin Gyasi. Zijn schot wordt door Jurjus gepareerd.

Na een overtreding op Gyasi mag Hicham Faik aanleggen voor een vrije trap net buiten de zestien, via de lat verlaat de bal het veld. In de 37e minuut eist Roda JC de openingstreffer op. Anco Jansen ziet Tom van Hyfte diep gaan vanaf de rand van de zestien, de Belg verrast keeper Jurjus door met rechts in de korte hoek de 1-0 binnen te schieten. Een minuut later pikt Hicham Faik vlak voor de verdediging de bal op en ziet Jurjus ver voor zijn doel staan. Zijn schot vanaf eigen helft vanuit de middencirkel gaat maar rakelings over. Roda JC zoekt met een 1-0 voorsprong de kleedkamers op.

De tweede helft ziet Farshad Noor op de rechterflank opkomen en over de hele passen op Hicham Faik, zijn voorzet wordt door de Doetinchemse verdediging gemist en Noor mag vrij binnen schieten maar Jurjus kan redding brengen. Na ruim een uur spelen komt De Graafschap beter in het spel en in de tien daar op volgende minuten ontstaan kansen op de gelijkmaker. De vrijstaande Kabasele geeft af op Bannink, zijn schot wordt door Arjan Swinkels geblokkeerd, in de rebound is het Tarfi die maar net over schiet. Gyasi wordt diep gestuurd en soleert richting goal maar stuit op Jurjus. Rostyn Griffiths speelt zichzelf vrij in de vijandelijke zestien en trekt de bal vanaf de achterlijn voor. De bal stuitert tegen de hand van Bouma, scheidsrechter Nijhuis wuift resoluut een handsbal en eventuele strafschop weg.

Weer staat Arjan Swinkels de gelijkmaker in de weg en ruimt vastberaden op in de Kerkraadse zestien meter. Benjamin van Leer klemt een voorzet op de gevaarlijk opkomende invaller Vermeij vast. Tien minuten voor tijd ziet Gibril Sankoh Farshad Noor vrij staan die afgeeft op Anco Jansen. Zijn dreigende solo wordt afgesloten met een afzwaaier. Roda JC Kerkrade wint haar tweede thuiswedstrijd en heeft in de ranglijst zes punten uit drie duels.

Doelpunten:
[37] Tom van Hyfte 1-0

Rode kaart:

Gele kaart:
[33] Rostyn Griffiths
[67] Kristopher Vida

Roda JC Kerkrade:
Opstelling :
1. Benjamin van Leer, 3. Gibril Sankoh, 4. Rostyn Griffiths, 7. Tom van Hyfte, 8. Hicham Faik, 11. Anco Jansen, 17. Henk Dijkhuizen, 23. Arjan Swinkels, 24. Farshad Noor, 27. Edwin Gyasi, 28. Martijn Monteyne
Trainer: Darije Kalezic

Bank:
21. Bram Verbist, 6. Nathan Rutjes, 15. Santiago Palacios, 18. Jens van Son, 19. Mitchel Paulissen, 20. Daryl Werker, 29. Rigino Cicilia.
Wissels :
[71] Jens van Son voor Tom van Hyfte
[77] Mitchel Paulissen voor Edwin Gyasi
[87] Rigino Cicilia Voor Anco Jansen

De Graafschap:
Opstelling:
1. Hidde Jurjus, 2.Thijs Bouma, 3. Robin Pröpper, 7. Alexander Bannink, 8. Karin Tarfi, 11. Erik Quekel, 12. Bart Straalman, 14. Bryan Smeets, 17. Nathan Kabasele,18. Tim Linthorst, 23. Kristopher Vida.
Trainer: Jan Vreman

Bank:
41. Eric Verstappen, 5. Jeroen Tesselaar, 6. Lion Kaak, 9. Vincent Vermeij, 15. Andy Driver, 20 Youssef El Jebli, 24. Jan Lammers,
Wissels:
[62] Vincent Vermeij voor Erik Quekel
[66] Jeroen Tesselaar voor Tim Linthorst
[71] Youssef El Jebli voor Alexander Bannink

Scheidsrechter: Bas Nijhuis
Assistent scheidsrechter: Rob van de Ven
Assistent scheidsrechter: Charles Schaap
Vierde official: Joey Kooij

Toeschouwers: 13130