Maandagochtend is René Trost officieel gepresenteerd als hoofdcoach van Roda JC Kerkrade. In de perskamer van het Parkstad Limburg Stadion liet hij weten ‘heel erg trots te zijn om als trainer bij Roda aan de slag te gaan’.

Statutair directeur Wim Collard gaf toelichting op de keuze voor Trost: “Hier zit natuurlijk een heel tevreden mens. Ik ben ontzettend blij dat we er met René zijn uitgekomen. Roda JC Kerkrade moet terug in de harten van de mensen en met het aanstellen van René als hoofdtrainer is dit een juiste stap.”

Nadat Trost de felicitaties van Collard had ontvangen, kwam de hoofdrolspeler zelf aan het woord. De oefenmeester refereerde aan zijn eerste doelpunt (1984 tegen MVV) en heeft speciaal voor dit persmoment zijn eerste Roda JC shirt meegenomen om te tonen aan het aanwezige journaille en Arnold Hendriks die vandaag ook bij de presentatie aanwezig was. “Ik ben nog bij mijn moeder op zolder geweest om dit shirt te vinden. Ook mijn Roda JC vlag uit 1976 kwam ik tegen”. Trots liet hij dit samen met een shirt van Gène Hanssen zien. “Het is prachtig om nu als hoofdtrainer aan de slag te gaan bij deze club”.

Haat/liefde verhouding
“Als je de carrière bekijkt dan hebben Roda JC en René Trost een soort haat/liefdeverhouding”, vertelt de kersverse trainer. “Als speler heb ik drie bekerfinales gespeeld, maar ik had in geen één van deze een basisplek. Dat is niet leuk om mee te maken”. Nadat Trost in 1998 zijn carrière beëindigde werd hij assistent trainer bij de club. “Uiteindelijk wilde ik na een aantal jaren als assistent trainer, meer op eigen benen staan. Ik wilde hoofdtrainer worden, maar dat kon toen niet bij Roda JC en toen werd ‘het contract voor het leven’ beëindigd”.

Via omzwermingen als hoofdtrainer bij Patro Maasmechelen, Lierse SK en KVSK United keerde hij in 2007 als hoofd jeugdopleiding terug bij Roda JC. “Het doet me nu dan ook goed om te zien dat mijn voormalige pupillen uit de jeugd, Guus Hupperts en Mitchel Paulissen, bij Roda JC zijn doorgebroken.”

Midden in de maatschappij

Gedurende het seizoen 2008-2009 werd René Trost toegevoegd aan de technische staf als assistent van Harm van Veldhoven. Aan het eind van het seizoen 2009-2010 wilde club echter niet met hem verder. “Het was voor mij toen een hele erge domper dat mijn contract niet werd verlengd, zeker omdat ik me bij Roda op mijn plek voelde”. Vervolgens werd hij hoofdtrainer bij MVV Maastricht en VVV-Venlo, waar zowel hij als de club uit Venlo besloten om niet met elkaar verder te gaan.

En toen meldde Roda JC zich het afgelopen weekend officieel: “Ik stond er wel op dat ik pas officieel wilde praten als alles met mijn voorganger goed afgehandeld was, toen dat gebeurd was waren we er eigenlijk na één gesprek al uit. Ik wilde dit heel graag. Roda is toch mijn club. Nu de handtekeningen gezet zijn, ben ik vooral heel erg trots”.

Passie
Trost gaf aan dat hij de supporters en de mensen in de regio weer ‘warm’ wil maken voor Roda JC. “We moeten straks met een enorme passie aan de competitie beginnen. De Jupiler League is anders dan de Eredivisie. Het zal een zware opdracht worden, waarop iedereen zich goed moet voorbereiden. De neuzen moeten dezelfde kant op wijzen. Willem II heeft afgelopen jaar bewezen dat het kan. Dus we moeten met z’n allen de schouders eronder zetten”.

De eerste training van René Trost vindt plaats op maandag 30 juni in het Parkstad Limburg Stadion.